Ikkunaristikko on kuin taideteos
Ikkunaristikko on ikkunoihin asennettava ristikko tai ritilä, joka toimii varkaussuojana tai koristeena tai molempina. Ikkunaristikot ovat nykyään yleisiä varsinkin liikkeiden ikkunoissa.
Ikkunaristikon ei tarvitse olla ruma lisuke ikkunassa, vaan se voi olla kaunis elementti. Ikkunaristikko valmistetaan metallista ja se voi olla myös takorautainen. Usein ikkunaristikko on väriltään musta, mutta missään ei ole määritelty, minkä värinen sen tulisi olla.
Jo muinaisissa linnoissa ja palatseissa käytettiin ikkunaristikoita ja ne koristeltiin hienosti. Ristikossa voi olla erilaisia kuvioita, jotka toistuvat yhtenäisesti. Kuvio voi olla myös sellainen, jonka pääkohta on ristikon keskellä, jolloin ristikko on kuin taideteos.
Kuvioissa symmetriaa
Ikkunaristikoiden kuvioita kuvaa symmetria. Jos pääkuvio on keskellä, ristikon muut kuviot on tehty siten, että ne tukevat symmetrisesti pääkuviota. Entisajan koristeellisissa ikkunaristikoissa voi olla kuvioina esimerkiksi köynnöksiä ja kasveja.
Vanhoissa linnoissa voi olla ikkuna-aukkoja, joissa ei ole ollenkaan lasia. Ikkunaristikko on usein valettu ikkuna-aukkoon pysyvästi. Nykyään ikkunaristikko lisätään monesti ikkunan päälle jälkikäteen. Myös kiinnitykseen on panostettava, jotta ristikko istuisi hyvin ikkunaan.
Ristikko voi olla myös ulkoneva paikoitellen, jolloin se on kuin pullistunut ikkunasta ulospäin. Tämä on tehokeino, jolla ristikkoon saadaa ilmettä ja syvyyttä. Tällöin ristikko ei ole enää pelkkä pinta ikkunan päällä, vaan se on kolmiulotteinen elementti.
Takorautaisuus periytyy historiasta
Ikkunaristikon raudat voivat olla halkaisijoiltaan neliskulmaisia, pyöreitä tai litteitä. Neliskulmaisella raudalla saadaan aikaan näyttäviä ratkaisuja, koska kulmikkaat raudat tuovat arkkitehtonisen vaikutelman. Koska ikkunaristikot ovat rautaa, niitä voidaan joskus kutsua myös kaltereiksi.
Alkuperäinen tarkoitus on ollut suojella kohdetta varkailta, mutta nykyään ikkunaristikoita lisätään myös esteettisistä syistä: ristikko on hieno elementti, joka tuo kohteelle arvokkuutta. Ikkunaristikoiden avulla voi siis lisätä talon tai asunnon arvoa.
Ikkunaristikot periytyvät vanhoista linnoista, kartanoista ja muista perinteisistä lukaaleista. Hautausmaiden metallisissa porteissa tai pikkuparvekkeiden kaiteissa voi havaita samaa symmetrian tavoittelua kuin entisajan ikkunaristikoissa. Entisajan käsityöläisperinnettä vaalitaankin nykyään pajoissa, joissa tehdään takorautaisia ikkunaristikoita.
Käsintaotuilla ikkunaristikoilla, parvekekaiteilla ja heloilla talon ulkoasussa voi viestiä entisajan arvoja, joissa korostettiin koristeellisuutta.