Kupari sisustuksessa

Kupari on metallinen elementti, jolla on sekä käytännöllisiä että esteettisiä käyttötarkoituksia. Muinaisista ajoista nykypäivään kuparilla on ollut paikka kodeissa ympäri maailmaa. Sillä ei ole ainoastaan ainutlaatuisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä monipuolisen materiaalin, vaan se tarjoaa myös ylellisen ja houkuttelevan ulkonäön. Katsotaanpa kuparin alkuperäisiä käyttötarkoituksia sekä sitä, kuinka sitä voidaan edelleen käyttää koriste-elementtinä.

Kuparin alkuperäiset käyttötarkoitukset

Kuparia on käytetty muinaisista ajoista lähtien sekä käytännöllisiin että koristeellisiin tarkoituksiin. Se on ensimmäinen tunnettu metalli ja sen käytöstä on löydetty merkkejä Lähi-Idästä jo 6 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Varhaisissa sivilisaatioissa kuparia käytettiin työkalujen kuten aseiden ja korujen valmistukseen. Sitä käytettiin myös kolikoiden ja erilaisten astioiden luomiseen.

Näiden käytännöllisten käyttötarkoitusten lisäksi kuparia käytettiin laajalti myös sen esteettisen arvon vuoksi, kun monet muinaiset rakenteet aina patsaista temppeleihin koristeltiin kuparikoristeilla tai valmistettiin jopa kokonaan tästä metallista.

5 000 vuotta sitten kuparista alettiin valmistaa pronssia yhdistämällä siihen kolmannes tinaa. Näin saatiin aikaiseksi huomattavasti kuparia vahvempi materiaali, josta pystyttiin valmistamaan esimerkiksi teräviä miekkoja.

Nykyaikainen kuparin käyttö

Nykyään kuparia käytetään edelleen laajalti kaikkialla monissa kodeissa. Sitä löytyy usein putkista ja johdoista sen ylivoimaisten johtavuusominaisuuksien vuoksi – kupari johtaa niin lämpöä kuin sähköäkin ja lisäksi se on hyvin edullinen materiaali. Se kestää myös korroosiota monia muita metalleja paremmin.

Kuparia löytyy joskus myös keittiövälineistä, kuten kattiloista, pannuista ja ruokailuvälineistä. Lisäksi kuparia yhdistetään nykyisin kodin kalusteisiin, kuten valaisimiin, pöytiin, tuoleihin ja muihin sisustusesineisiin. Vaikka jotkut ihmiset saattavat epäröidä käyttää tätä metallia sen tummumiseen taipuvaisuuden vuoksi (mikä antaa sille ikääntyneen patinan), toisia vetää puoleensa sen ajaton kauneus ja eleganssi.

Sisustusinspiraatiota on löydettävissä monista lähteistä ympäri internettiä. Turvallisimmin surffailu käy VPN-yhteydellä: emute.fi

Kuparin käyttäminen koriste-elementtinä

Kupari voi lisätä tekstuuria ja syvyyttä mihin tahansa tilaan samalla, kun se tarjoaa silmiinpistävän korostusvärin yhdistettynä muihin väreihin tai materiaaleihin. Esimerkiksi kuparin ja lämpimän puun yhdistäminen voi luoda kodikkaan tunnelman, kun taas sen yhdistäminen kirkkaisiin väreihin lisää huoneeseen eloisuutta.

Jos etsit jotain hienovaraisempaa mutta silti hienostunutta, kokeile käyttää ruusukultaa tai harjattuja metalleja, jotka tarjoavat samanlaisia sävyjä olematta silti pois muista väreistä tilassa. Lisäksi pienten metallisten koristeiden, kuten kynttilänjalkojen tai maljakoiden lisääminen voi tuoda eloa olohuoneeseesi syrjäyttämättä muita sisustuselementtejä!

Kuparista on moneksi

Kupari on uskomattoman monipuolinen materiaali, jota on käytetty monenlaisiin tarkoituksiin jo tuhansia vuosia. Se ei tarjoa vain käytännöllisiä etuja, kuten ylivoimaista sähkönjohtavuutta, vaan myös visuaalista vetovoimaa ajattoman kauneutensa ansiosta. Halusitpa sitten käyttää sitä sellaisenaan tai muiden värien ja materiaalien kanssa, kuparin sisällyttäminen kodin sisustukseen lisää tekstuuria ja syvyyttä sekä tarjoaa samalla silmiinpistävän korostusvärin, joka kohentaa asuintilasi ilmettä välittömästi! Miksi et siis toisi kotiisi ripauksen ylellisyyttä tyylikkäillä kuparikoristeilla!