Vaskooli on lautasten kuningas

Metallinen vaskooli on kaunis näky, koska se on niin laakea ja kiiltäväpintainen astia. Vaskooleita voidaan käyttää nykyään tarjoiluastioina. Käsintehty vaskooli voi olla tasainen tai siinä voi olla poimuja, jotka on tehty prässäämällä. Vaskoolista, kullanhuuhdonnan välineestä, on tullut suosittu koriste-esine.

Metalliset kannut ovat näyttäviä esineitä nykyään. Hienoissa ravintoloissa kahvi laitetaan keittämisen jälkeen metallikannuun, josta se kaadetaan asiakkaan kahvikuppiin. Metallikannut voivat olla myös hopeaa todella hienoissa ravintoloissa tai kuninkaallisten kotona.

Metalliastiat ovat arvostettuja

Pienempiä metallikannuja käytetään kermakkoina. Monesti metallisen kermakon kaverina on sokerikko. Lisäksi niille tehdään usein yhteinen alusta. Kahvikannu, kermakko ja sokerikko ovat esimerkkejä kahvikulttuurista, jossa on tärkeää, että tarjoiluastiat ovat asianmukaisia ja hienoja.

Metalliastioita kuvaakin hienostuneisuus. Käsintehtyinä ne ovat myös arvokkaita. Ne vaalivat tiettyä perinnettä, joka näkyy astioiden muodoissa ja koristeissa. Nykyään on tullut markkinoille myös metalliastioita, jotka ovat moderneja ja kalliita.

Moderni metalliastia on minimalistinen

Moderneja metalliastioita kuvaa esimerkiksi radikaali minimalismi, jota voidaan pitää korkeatasoisena designinä. Onkin huomattavaa, että laadukkaat ja arvostetut metalliastiat ovat joko täysin perinteisiä ja koristeellisia tai sitten ne ovat yliampuvan moderneja. Näiden väliin jää tehdastekoiset, edulliset astiat, joita on vaikkapa kahviloiden kermakkoina.

Tällainen kahvilan metallikermakko ei kuitenkaan oikein sovi kotikäyttöön, koska se on liian arkinen, teollinen ja laitosmainen. Laadukkaita metalliastioita kuvaakin se, että ne on valmistettu käsityönä. Arvostettuja materiaaleja ovat hopea, uushopea ja tina. Modernit kermakot ovat usein ruostumatonta terästä.

Ehtoollinen tarjoillaan metalliastioista

Kirkoissa ehtoollinen jaetaan metallipikareista ja viini metallikannuista. Useimmiten kirkon ehtoollisastiat ovat hopeaa, koska ehtoollinen on seremoniona arvokas. Metalliastian käyttötarkoitus sanelee pitkälti sen, mistä materiaalista se on tehty.

Koska metalliastioita käytetään vähemmän kuin posliiniastioita, niiden ominaisuuksiin on usein panostettu. Metalliastiat voivat olla myös niin koristeellisia, että ne kelpaavat sellaisenaan koristeeksi. Tällaisia ovat mm. Keski-Euroopasta tulleet metallituopit.

Metallituopin korva eli kahva voi olla hyvinkin koristeellinen ja lisäksi tuopin kyljessä saattaa olla metallinen kohokuvio vaikkapa saksalaisesta maisemasta. Joissakin tuopeissa on lisäksi kansi. Näitä koristetuoppeja on myytävänä kultasepänliikkeissä tai matkamuistoliikkeissä.