Isot tarjoiluvadit ovat metallia

Jos olet ollut ehtoollisella, olet todennäköisesti juonut viiniä metallipikarista. Metalliastioita käytetään tietyissa yhteyksissä, joissa ne koetaan paremmiksi kuin posliiniastiat.

Kun tarjoiluvadin pitää olla tarpeeksi iso, sen kannattaa olla metallia. Metallisia lautasia tehdään käsityönä puristamalla niille muoto prässissä. Metalli voi olla lautasissa terästä, hopeaa, uushopeaa tai joskus myös messinkiä.

Tina on säilynyt koristeastioissa

Tinasta tehdään myös metalliastioita. Tinan käyttö on yleistä varsinkin koriste-esineiksi tarkoitetuissa astioissa. Suosittu tinaesine on tuoppi, jossa on paljon koristeita. Myös muista materiaaleista tehtyjä metallilautasia käytetään paljon koristeina ja palkintoina, koska niihin on helppo kaivertaa tekstejä.

Jälkiruoka-astioitakin voidaan tehdä metallista. Metallisen astian pitää olla yleensä kiiltävä, jotta se näyttää hyvältä. Tina on melko mattapintaista, mutta tina on harvoin varsinaisessa astiakäytössä.

Kahviloissa ja ravintoloissa on esimerkiksi kermakkoja, jotka ovat metallisia. Nämä ovat lähes poikkeuksetta teräksisiä. Modernit kermakot ovat myös terästä tai uushopeaa. On syntynyt design-aalto, johon kuuluu yliampuvan moderneja teräsastioita. Ne ovat jopa kalliimpia kuin hopea-astiat.

Ravintoloiden teolliset kermakot eivät sovellu kotikäyttöön. Kotona niiden täytyy olla hopeaa. Kermakko ja sokerikko ovatkin yleinen hopea-astiapari kodeissa, ja niiden hankintahinta on ollut myös korkea kautta aikojen.

Lappi-aiheisiin metallikulhoihin naputellaan kuvioita

Käsintehdyt metalliastiat ovat arvokkaita ja niiden työstämisessä vaalitaan perinteisiä arvoja. Metalli on edelleen samaa ainetta kuin mitä se oli vaikkapa 200 vuotta sitten. Käsintehtyihin metallikulhoihin voidaan naputella terävällä esineellä kuvioita. Tällainen tyyli on ollut yleistä esimerkiksi saamelaisten astioissa.

Myös kupariastiat ovat suosittuja koriste-esineitä. Kuparipannua käytetään edelleen nuotiolla kahvinkeittoon, mutta muuten kuparia näkee useimmiten vain koristeena seinällä. Kuparin väri tekee siitä houkuttelevan koristeen.

Kupariastioissa näkyy vanhanajan rosoisuus. Kuparipaistinpannun varsi on taottua rautaa, jossa on entisajan pajatunnelmaa. Kuparista voidaan tehdä myös pieniä pikareita, joita voidaan käyttää juomiseen. Kupari saattaa kuitenkin hapettua käytössä, kuten se patinoituu myös ulkona turkoosiksi.

Ravintoloissa on yksi poikkeus metallilautasille

Nepalilaisessa ja intialaisessa ravintolassa ruoka tarjoillaan metallilautaselta, jossa on syvennys eri kastikkeille ja lisukkeille. Tämä onkin poikkeuksellista ravintolamaailmassa, koska lautaset ovat aina muulloin posliinia. Metalliastian suuri hyöty ravintolassa on se, että se ei rikkoudu sirpaleiksi.