Metalli sisustuksessa kiinnittää huomion

Metalliset yksityiskohdat kiinnittävät huomion sisustuksessa. Jos kattokruunussa on käsintaottua metallia, se on näyttävä ilmestys.

Myös ovenkahvat ja seinälle kiinnitettävät naulakot ja nupit voivat olla tyylikkäitä, kun ne on tehty käsintaotusta metallista. Ne saavat kävijän tuntemaan, että kohteessa on panostettu kaikkeen.

Suomalainen sisustuskulttuuri on mennyt massatuotannon mukana siihen, että kaikki tehdään mahdollisimman helposti ja edullisesti. Tuloksena on sisustuselementtejä, jotka eivät näytä miltään.

Perinteikkyys on alkanut tulla suosituksi

Onneksi nykyään myös perinteikkyys on nostanut päätään. Ihmiset haluavat sisustukseen käsintaottuja metalliesineitä ja seiniksi vanhoja hirsiä. Myös erikoismyymälöissä on alettu panostaa sisustuksen aitouteen. On huomattu, että vanhanajan tunnelmassa asiakas viihtyy pidempään, minkä seurauksena todennäköisyys ostamiselle kasvaa.

Myös ravintolat panostavat nykyään aitoon tunnelmaan. Pöydät saattavat olla paksuista puista ja niiden yllä riippuu takorautaisia valaisimia, jotka jäljittelevät entisajan kynttelikköjä. Ravintoloita voidaan perustaa vaikkapa vanhoihin navetoihin, jolloin ovissa saattaa olla alkuperäiset saranat ja kahvat.

Koristeellisuus oli valttia entisaikoina

Myös messinki ja kupari ovat suosittuja metalleja sisustuksessa. Kuparia voi olla entisajan astioissa, joita laitetaan koristeeksi hirsiseinälle. Messinkiä on nupeissa, koukuissa, kahvoissa ja naulakoissa. Metallin käyttö sisustuksessa liittyy aitouteen ja koristeellisuuteen.

Entisaikoina koristeluun käytettiin aikaa ja onkin ihmeteltävää, miksi nykyään ihmisille kelpaa massatuotettu liukuhihnatavara. Katsot monta kertaa päivässä vessan pyyhenaulakkoa. Eikö olisi miellyttävää, jos se olisi takorautainen taideteos?

Onneksi jotkut ovat havainneet tämän epäkohdan nykyajan kulutuskulttuurissa ja ovat alkaneet vaalia perinteitä. Kyse ei ole pelkästään perinteestä, vaan estetiikasta. Kodissa, myymälässä tai ravintolassa on paljon miellyttävämpää olla, jos sen sisustuselementteihin on panostettu.

Käsintaottu metalli luo viihtyisyyttä

Jo muutamalla käsintaotulla esineellä paikasta saa viihtyisämmän. Juuri estetiikan puute vaivaa nykyajan valmistusteollisuutta. Koristeellisilla esineillä ja metallisilla yksityiskohdilla sisustuksesta saa persoonallisen.

Juuri persoonallisuus kuvaa käsintaottuja sisustuselementtejä. Ovi voi olla kuin taideteos, jos siinä on pitkät, koristeelliset saranat. Takorautainen kynttelikkö ikkunalla vangitsee katseen huoneessa. Messinkinen lampunjalka huokuu 1950-luvun tunnelmaa.

Ihmisiä vaivaa se, että he eivät uskalla sisustaa aidosti. Tehdastekoinen säännöllisyys on iskostunut niin voimakkaasti ihmisten mieleen, että kaiken pitää olla siihen samaan muottiin valettua.