Miekka on edelleen komea koriste-esine

Metalliset, käsintaotut aseet ovat suosittuja nykyään, vaikka niillä on lähinnä merkitystä vain koristeena. Ne ovatkin näyttäviä esineitä esimerkiksi hirsiseinällä tai takan yläpuolella.

Käsintaotut aseet edustavat perinteisiä käsityö- ja perinnearvoja. Metalliaseisiin liittyy usein historiallinen näkökulma, koska niillä on voitettu sotia. Esimerkiksi Suomen käymissä sodissa on käytetty pistintä, jolla saattoi pistää vihollista kuolettavasti, jos ammukset olivat loppu.

Metalliaseita kuvaakin lähitaistelu. Miekka on suosittu ase, jota käytetään nykyään vain seremoniallisesti ja symbolisesti. Kuninkaallisten vahtien varustukseen saattaa kuulua miekka monissa maissa. Miekalla aateloidaan myös henkilöitä symbolisesti.

Harrastelijat keräävät miekkoja

Käsintaotut aseet ovat yleisiä mesästystä ja ammuntaa harrastavien henkilöiden keskuudessa. Myös historianharrastajat voivat kerätä metalliaseita. Miekasta saattaa tulla mieleen ritari tai Robin Hood. Miekka onkin tyypillinen keskiajan ase.

Ennen miekkaa antiikin roomalaiset käyttivät keihästä, jossa oli terävä, metallinen kärki. Keihäs heitettiin kohti vihollista tavoitteena surmata kohde. Keihäitä on käytetty paljon myös metsästykseen.

Puukko on tarve-esine, jolla voi tappaa

Suomessa puukko on ollut kautta aikain yleinen ase, jolla on vahingoitettu myös ihmisiä. Suomessa ovat tulleet tunnetuiksi pohjalaiset puukkojunkkarit. Puukko on yksiteräinen veitsi kuten sapeli. Tikari on suora, kaksiteräinen veitsi, jota miekkailija on voinut pitää toisessa kädessään.

Miekka voi olla yksiteräinen tai kaksiteräinen. Kaksiteräisyys tarkoittaa sitä, että miekka on teroitettu teräväksi molemmista reunoista. Sepät teroittivat miekat halutunlaisesti. Entisaikoina sepät ovatkin olleet tärkeä ammattikunta, koska he valmistivat aseita valtakuntien puolustamiseen.

Terävät tarve-esineet muistuttavat aseita

Sepät olivat monessa mukana, koska he valmistivat myös teräviä tarvekaluja. Viikatekin on väärinkäytettynä vaarallinen. Siksi käsintaottujen metalliaseiden kehityksessä on yhtymäkohtia teräviin tarve-esineisiin. Veitsellä voi leikata lihaa, mutta sillä voi myös tappaa.

Käsintaotut miekat ovat näyttäviä esineitä. Niissä voi olla paljon myös koristeluja, joissa on symbolisia merkityksiä. Vaikka miekalla on katkaistu kauloja, se on säilyttänyt asemansa arvostettuna, historiallisena aseena.

Miekat, kilvet ja vaakunat ovat historian symboleja, joita vaalii heraldiikka eli vaakunataide. Ritarin haarniska on myös osa entisaikojen asevarustelua, koska sen avulla torjuttiin vihollisen iskuja. Myös ritarin kypärä on paljon käytetty symboli.