Miekka oli suosittu ritarien aikaan

Miekka on metallinen ase, joka periytyy entisajan sodankäynnistä. Miekkoja käytettiin aikoinaan kaksintaisteluissa, joissa pyrittiin surmaamaan vastustaja. Miekat olivat suosittuja etenkin keskiajalla, jolloin ritarikulttuuri kukoisti.

Miekassa on kahva ja säilä eli terä. Miekka voi olla yksiteräinen tai kaksiteräinen. Miekan kärki on terävä. Termi kaksiteräinen miekka on tehnyt miekkaa kuuluisaksi nykykielessä.

Miekkoja valmistetaan myös nykyään mm. koristeiksi ja seremonioihin. Teräksiset miekat voivat olla kuninkaallisten brittivartijoiden vyöllä ja miekkaa näkee myös kuningatar Elisabet II:n aateloidessa henkilöitä. On sanottu, että miekka on osunut joskus vahingossa aateloitavan korvaan, koska miekalla kosketetaan molempia hartioita.

Pistimiä käytettiin talvisodassa

Muita metallisia aseita ovat mm. pistin, sapeli ja tikari. Pistin on tuliaseeseen kiinnitettävä terä, jota on käytetty lähitaistelussa, kun panokset ovat loppuneet. Esimerkiksi talvisodassa ja toisessa maailmansodassa käytettiin pistintä.

Sapeli on käyrä miekka, joka on tullut tunnetuksi itämaisista tarinoista. Sapeli on teroitettu vain toisesta reunasta. Suomen leijona seisoo sapelin päällä Suomen vaakunassa. Myös Karjalan vaakunassa on sapeli.

Tikari on lyhyt, kaksiteräinen veitsi. Tikari on tullut tunnetuksi fakiireiden esityksistä, joissa saatetaan heitellä tikareita. Miekkailija on voinut käyttää tikaria toisessa kädessä. Näin ollen se on ollut auttava ase lähitaistelussa, jossa pääase on ollut miekka.

Tarvekaluista aseiksi

Jos ajatellaan veitsiä, niin niiden tarkoitus on leikata. Samalla veistä voi käyttää myös aseena. Siksi entisajan sepät saattoivat tehdä sekä teräviä tarvekaluja että aseita. Aseet ovat kuitenkin aikojen saatossa muotoutuneet nimenomaan sodankäyntiin sopiviksi.

Suomessa puukkoa on perinteisesti käytetty lihan leikkaamiseen ja puun veistämiseen. Puukko on ollut kuitenkin myös ase, jolla on vahingoitettu ihmisiä. Puukkoja tehdään nykyäänkin Suomessa käsintaottuina. Puukon puu- tai luuperä voi olla suurta taidetta.

Entisajan viikatteen takoja saattoi tehdä myös miekkoja ja pistimiä. Tämä perinne on säilynyt näihin päiviin asti, koska käsintaottuja miekkoja tehdään edelleen koristeeksi. Jos kotina on perinteinen hirsitalo, sinne sopivat käsintaotut aseet seinälle.

Käsintaotut aseet luovat arvokasta ja perinteistä tunnelmaa. Ne ovat yleisiä varsinkin asekeräilijöiden ja metsästäjien taloissa.